De gemeente Vorselaar plaatste de voorbije week een herinneringsbord aan alle Vorselaarse slachtoffers van één van beide wereldoorlogen.

Bijzonder is ook een gloednieuw herinneringsgraf aan Lt. Clifford H. Wharton, een Canadese geallieerde waarvan het verhaal pas recent is ontdekt.

Vorselaar heeft de laatste jaren fel ingezet op een gepaste herdenking van die wereldoorlogen. Elk jaar kreeg Wapenstilstand een andere invulling en werden ook scholen en kinderen betrokken in de herdenking. Zo werden al eens witte vredesballonnen opgelaten, waren er vredesgedichten, een tentoonstelling met cartoons van bekende Vlamingen die hun visie op wereldvrede tekenden, Geronimo Stilton die langskwam en zijn vredesboek kwam voorlezen in Vorselaar, enzovoort.
 
Bijzonder was de herdenking van Lt. John Wesley Cowling, de Canadese vliegenier die in Vorselaar overleed en er nog steeds ligt begraven. Vandaar dat Vorselaar ook een officieel ‘Commonwealth War Grave is. In het jaar van de cultuur (2009) werden deze gebeurtenissen op een bijzondere manier herdacht. In de kerk werd door een zangeres ‘We’ll meet again’ (Vera Lynn) gezongen, er was een militaire plechtigheid aan het graf van de Canadees en tijdens de plechtigheid op het Marktplein kwam een oude Harvard overgevlogen. In het gemeentehuis werd een mooie tentoonstelling getoond.
 
Tijdens die herdenking groeide het idee om meer te doen met die herdenkingen. Marc Op de Beeck, zelf zoon van een Canadese die in Vorselaar kwam wonen, is een vrijwilliger die zich veel bezig houdt met het bestuderen van de Wereldoorlogen. Tijdens zijn studiewerk kwam hij een -tot dan onbekend- historisch feit tegen. Naast de Canadese vliegenier zou immers nog een geallieerd slachtoffer zijn gevallen tijdens de tweede Wereldoorlog. De Canadees Clifford Wharton was met zijn
 
Hij was met zijn eenheid in Vorselaar gelegerd van 10/10/1944 tot 2/11/1944. Hij kreeg de opdracht een aantal Duitse mijnen te verzamelen om een cursus voor te bereiden. Bij het onschadelijk maken is het fout gelopen en een mijn is ontploft. In dat type mijn zat 4 kg TNT dus hij had geen schijn van kans. Er is zelfs een stuk van de bijgebouwen van het kasteel in de vest gevallen ten gevolge van de ontploffing. Wharton ligt nog steeds begraven op het Schoonselhof in Antwerpen. Wharton heeft de gemeente Vorselaar ongetwijfeld veel bewuster meegemaakt dan Cowling die het ongeluk had van hier neer te storten. Wharton’s zoon Lyle Wharton bracht dit jaar al een bezoek aan Vorselaar en was zeer geëmotioneerd. Ter nagedachtenis van zijn vader Clifford Henry Wharton en symbolisch voor alle gesneuvelden van de WO II staat op het kerkhof vanaf nu dus een gepast eerbetoon.